Κλοπές αυτοκινήτων

Picture
Οι κλοπές αυτοκινήτων βρίσκονται σταθερά εδώ και χρόνια στις πρώτες θέσεις μεταξύ όλων των μορφών εγκληματικότητας, αφού οι χρηματικές απολαβές από αυτές τις παράνομες διαδικασίες είναι αρκετά μεγάλες. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί προσπαθούμε να διαλευκάνουμε όλες τις πτυχές του μεγάλου αυτού προβλήματος.Αρκετές χιλιάδες εργατοώρες έχουν σπαταληθεί από ειδικούς, ώστε να εξελιχθούν και να εφαρμοστούν σύγχρονα αντικλεπτικά συστήματα στα αυτοκίνητα. Παρ' όλο που τα άλματα της τεχνολογίας είναι τεράστια σε αυτόν τον τομέα, οι κλοπές αυτοκινήτων όχι μόνο ζουν και βασιλεύουν, αλλά παρουσιάζουν συνεχώς αυξητικές τάσεις. Όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε, είναι βέβαιο ότι αν οι επιτήδειοι βάλουν στο μάτι κάποιο αυτοκίνητο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το "χάσει" ο ιδιοκτήτης του, χωρίς τις περισσότερες φορές (τα ποσοστά αναφέρουν 6 στα 10 αυτοκίνητα) να ξαναβρεθεί. Η μεθοδολογία των σπειρών που αποσπούν αυτοκίνητα ποικίλει, όπως επίσης και το πού καταλήγουν τα αυτοκίνητα. Όμως, σε κάθε περίπτωση οι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων, που είναι αναγκασμένοι να εμπλέκονται σε χρονοβόρες και φυσικά ψυχοφθόρες διαδικασίες.Στο διπλανό πίνακα, όπου μπορούμε να δούμε τα στατιστικά των κλοπών τροχοφόρων για την 10ετία από το 1998 έως το 2007 (πηγή ΕΛ.ΑΣ.), διαπιστώνουμε ότι η συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα παρουσιάζεται σταθερά με αυξημένα νούμερα. Ωστόσο, το 2008 αναμφισβήτητα ήταν η χρονιά όπου τα κρούσματα κλοπών εκτοξεύτηκαν στα ύψη, αφού έφτασαν στις 19.035 μόνο για τα αυτοκίνητα, αρκετά παραπάνω, δηλαδή, από τις προηγούμενες χρονιές.
Ποιες κατηγορίες αυτοκινήτων κλέβονται;
Σύμφωνα με αστυνομικούς που ασχολούνται με τις κλοπές αυτοκινήτων, οι κατηγορίες που λειτουργούν ως… πόλος έλξης για κλοπές είναι τρεις. Στην πρώτη κατηγορία αυτοκινήτων ανήκουν τα πολυτελή αυτοκίνητα, τα οποία, αφού αποσπαστούν, μέσα σε λίγα 24ωρα (αν όχι αμέσως) διοχετεύονται προς τρίτες χώρες, συνήθως σε αυτές των Βαλκανίων. Άλλη μια κατηγορία αυτοκινήτων είναι τα λεγόμενα κατά τους αστυνομικούς "καθημερινά" αυτοκίνητα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οχήματα φθηνά σχετικά, από τη μικρή κατηγορία, τα οποία μπορούν να συμμετάσχουν απαρατήρητα σε παράνομες δραστηριότητες και μετά να εγκαταλειφθούν. Η τρίτη και τελευταία κατηγορία αποτελεί στην ουσία αστάθμητο παράγοντα, αφού τα αυτοκίνητα κλέβονται κατά παραγγελία. Δηλαδή, οι επιτήδειοι αγοράζουν κάποιο αυτοκίνητο εξ ολοκλήρου κατεστραμμένο από τρακάρισμα και μετέπειτα αποφασίζουν μέσω αυτού να νομιμοποιήσουν κάποιο κλεμμένο με παραποιημένα στοιχεία.
Πού καταλήγουν τα κλεμμένα αυτοκίνητα
Προς ανταλλακτικά:
Ένα ποσοστό των κλεμμένων αυτοκινήτων οδηγείται προς "τεμαχισμό", ώστε όλα τους τα μέρη διοχετεύονται στην αγορά για ανταλλακτικά. Οι διαδικασίες αυτές γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου "συμβεβλημένα" με τα κυκλώματα συνεργεία-φαναρτζίδικα αναλαμβάνουν δράση. Τέλος, όπως είναι φυσικό, σε αυτές τις περιπτώσεις το αυτοκίνητο δε βρίσκεται ποτέ.
Σε "εξαγωγές":
Η διοχέτευση προς τις αγορές άλλων χωρών γίνεται τις περισσότερες φορές, όταν πρόκειται για κάποιο πολυτελές αυτοκίνητο. Στις περιπτώσεις αυτές το αυτοκίνητο περνά τα σύνορα, αφού πρώτα έχουν παραποιηθεί τα στοιχεία κυκλοφορίας με κλεμμένες πινακίδες και αλλαγές σε αριθμούς πλαισίου και κινητήρα. Όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων δεν έχουν προλάβει να δηλώσουν την κλοπή, έτσι ώστε στα σύνορα να μην μπορεί να εξακριβωθεί η παράνομη πράξη.
Για "εγχώρια" χρήση:
Δεν είναι λίγες οι φορές, που τα κλεμμένα αυτοκίνητα διοχετεύονται στην εγχώρια αγορά. Δηλαδή, κλέβεται ένα αυτοκίνητο και στη συνέχεια μεταπωλείται κανονικά σε κάποιον ανυποψίαστο πελάτη, με παραποιημένα στοιχεία κυκλοφορίας. Το δυσάρεστο σε αυτήν την υπόθεση -όπως τονίζουν πηγές από την Ασφάλεια Αττικής- είναι ότι πολλές φορές αρκετοί ιδιοκτήτες οχημάτων βρίσκονται αντιμέτωποι με το Νόμο, όταν προκύπτει ότι το αυτοκίνητο που κυκλοφορούν είναι κλεμμένο.
Η παραποίηση των στοιχείων
Βάση γι αυτή τη διαδικασία αποτελεί η εξασφάλιση νόμιμων στοιχείων κυκλοφορίας από κάποιο άλλο αυτοκίνητο. Γι αυτό το λόγο, τα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται σε αυτό το ζήτημα, αγοράζουν σωρηδόν τρακαρισμένα αυτοκίνητα -κατ' επιλογήν, φυσικά- σε εξευτελιστικές τιμές, κρατώντας από αυτά τους αριθμούς πλαισίου-κινητήρα, άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες. Από εκεί και πέρα γίνεται η "παραγγελία" για το υποψήφιο προς κλοπή αυτοκίνητο. Μετά την "απαλλοτρίωση" του αυτοκινήτου, ακολουθούν οι "χειρουργικές" διαδικασίες, που περιλαμβάνουν αλλαγή αριθμού κινητήρα και αλλαγή αριθμού πλαισίου.
To κόλπο της "αγγελίας"
Γνωστή τακτική για τους άνδρες της Ασφάλειας αποτελούν οι στημένες πωλήσεις κλεμμένων αυτοκινήτων. Κυκλώματα συνήθως αλλοδαπών, αφού κλέψουν κάποιο πολυτελές αυτοκίνητο και παραποιήσουν τα στοιχεία κυκλοφορίας του, βάζουν αγγελία. Αφού βρεθεί ο υποψήφιος αγοραστής και προχωρήσει τελικά η μεταβίβαση, το κύκλωμα προχωρά στην επανακλοπή του αυτοκινήτου. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει δύο και τρεις φορές, επιφέροντας τεράστια κέρδη.

 

Picture
Ανησυχία στις αστυνομικές αρχές προκαλούν οι αλλεπάλληλες αιματηρές ληστείες των τελευταίων ημερών. Οι ληστές ακόμη και λίγα € δεν διστάζουν να χτυπήσουν πιτσαρίες, ψιλικατζίδικα, περίπτερα, ακόμα και να επιτεθούν σε διερχόμενους πολίτες.
Όμως, αυτό που προκαλεί ποιο πολύ τρόμο είναι το ότι οι ληστές φτάνουν στο σημείο ακόμη και να αφαιρέσουν ανθρώπινες ζωές ακόμα και για μικροποσά.
Οι ληστείες το πρώτο 9μηνο του 2009, σύμφωνα με την Αστυνομία, παρουσίασαν αύξηση που ξεπερνά το 50%! Μαφιόζικη ήταν η δολοφονία 38χρονου συνιδιοκτήτη εστιατορίου που έγινε μέσα στο κατάστημά του στο Περιστέρι, όταν άγνωστος μπήκε στο κατάστημα έβγαλε ένα πιστόλι που είχε κρυμμένο πάνω του και τον πυροβόλησε τουλάχιστον επτά φορές στο στήθος.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χαρακτηριστικά του δράστη έχει καταγράψει η κάμερα ασφαλείας του εστιατορίου, το οποίο είχε ανοίξει μόλις πριν από λίγο καιρό.
Η Ασφάλεια αποδίδει τη δολοφονία σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.


Στην Πετρούπολη, με τη ζωή του πλήρωσε 53χρονος υπάλληλος πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ την άρνηση του να παραδώσει τις εισπράξεις στους κακοποιούς.
Οι δράστες που φορούσαν κουκούλες τον πυροβόλησαν στο θώρακα και το μηρό, πήραν τα χρήματα και διέφυγαν.
Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε.
Η ασφάλεια εκτιμά ότι οι κακοποιοί είναι μέλη συμμορίας που χτυπάει καταστήματα στα δυτικά προάστια της Αθήνας.